"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прасолов розповів про економічне "покращення" в 2013-2014 році

Середа, 23 січня 2013, 10:29

Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов представив проект Держпрограми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки

Про це йдеться у повідомленні Мінекономторгівлі, передає прес-служба КМУ.

Як зазначив Прасолов, програмою передбачено шість пріоритетних напрямів. Перший з них - підвищення конкурентоспроможності економіки.

Міністр наголосив, що за цим напрямом мають бути вирішені такі основні завдання, як забезпечення відповідності податкового навантаження на бізнес реальним можливостям економіки; здешевлення доступу до довгострокових кредитних ресурсів; зниження адміністративних бар’єрів для розвитку бізнесу, а також розвиток малого та середнього бізнесу.

Реклама:

"Другий напрям, який особливо виділив очільник відомства, є покращення інвестиційних умов. Його основні завдання - стимулювання  реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки, а також стимулювання інвестиційної активності суб’єктів малого підприємництва", - йдеться у повідомленні.

Як зазначив Прасолов, підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення - є третім напрямом. І він передбачає виконання ряду завдань, спрямованих на підтримку підприємств гірничо-металургійного комплексу, легкої та деревообробної промисловості, агропромислового сектору.

За словами міністра, це усунення з внутрішнього ринку неякісної та контрабандної продукції; розвиток торгової мережі для того, аби вітчизняні виробники мали більше можливостей для продажу своєї продукції; гармонізація національних стандартів із вимогами ЄС, а також формування державного замовлення на продукцію національних виробників.

Також Прасолов наголосив, що це дасть змогу досягти реального імпортозаміщення за рахунок збільшення виробництва вітчизняних  товарів.

"Четвертий напрям програми - розвиток високотехнологічних перспективних секторів. Україна має ряд виробництв, які сьогодні здатні випускати конкурентоспроможну продукцію. Це - ракетно-космічна галузь, авіаційна промисловість, суднобудівна та ряд інших. Ці галузі є великими споживачами продукції інших галузей економіки, в першу чергу - металургійного комплексу. Розвиток таких галузей сприятиме загальному зростанню економіки", - переконаний Прасолов.

Крім того, передбачається збільшення виробництва продукції фармацевтичної галузі та виробництва сільськогосподарської техніки.

Серед основних напрямів міністр виділив структурні реформи у стратегічних секторах.

"Ефективне  функціонування промисловості неможливе без розв’язання системних проблем у стратегічно важливих секторах, які впливають на усі складові національної економіки", - наголосив Прасолов.

До таких секторів відносяться - державний сектор економіки, інфраструктура і зв'язок, паливно-енергетичний комплекс, житлово-комунальне господарство, будівництво.

За його словами, розвиток зазначених секторів буде стимулювати зростання виробництва в суміжних галузях.

"Програма активізації розвитку економіки має забезпечити досягнення двох основних цілей - зростання реального ВВП у 2013 році не менш як на 3% та початок процесу масштабної модернізації виробництва й інфраструктури", - підсумував Прасолов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: