"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова вирішили створити Держбанк розвитку

Середа, 23 січня 2013, 09:28

Проблема недостатнього кредитування економіки комерційними банками вже настільки турбує уряд, що заради його активізації в Кабміні мають намір створити Держбанк розвитку.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, за словами першого віце-прем'єра Сергія Арбузова уряд створить в цьому році Держбанк розвитку.

"Це буде банк першого рівня, який надає ресурси комерційним банкам, щоб ті видавали довгострокові кредити на модернізацію", - заявив Арбузов.

Реклама:

За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова, джерелами фондування Держбанку розвитку стануть держбюджет і фінансування, притягнуте під державні гарантії.

Банки розвитку - поширена практика для перехідних економік. За аналогічним принципом, наприклад, в Росії працює Зовнішекономбанк, в якому розміщуються депозити фонду нацдобробуту, пише видання.

Як зазначається, Україна давно вивчала можливість створення подібного банку розвитку - зокрема, на основі Укрексімбанку. Однак у зв'язку з відсутністю фінансування подібна установа так і не з'явилося.

"Залучати кошти для такого банку можна як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, в залежності від кон'юнктури та рівня ставок. Банк може розміщувати облігації серед населення або інших інвесторів", - говорить економіст ІК Dragon Capital Олена Білан.

За словами експерта, уряд регулярно створює держустанови для реалізації національних проектів, але до цих пір їх складно було назвати успішними.

"Держбанк розвитку, вважаю, цілком здатний залучати фінансування під держгарантії", - впевнена заступник голови правління Банку Національний кредит Людмила Міщук.

Банк розвитку покликаний фінансувати довгострокові проекти терміном на 10 років, на які не можуть виділити кошти комерційні банки.

"Держбанк швидше за все буде здійснювати фінансування якихось певних держпроекти", - зазначає Олена Білан. Головною ж проблемою залишається питання забезпечення низької вартості кредитів для позичальників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!