Регіонал пропонує винести супермаркети за межі міст

Середа, 23 січня 2013, 09:10

Нардеп від Партії регіонів Олег Царьов зареєстрував законопроект, який пропонує обмежити функціонування торговельних мереж на території всіх населених пунктів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, в межах міста зможуть працювати тільки продовольчі або змішані магазини (продукти харчування і непродовольчі товари) загальною площею до 300 кв. м. Універсами, супер-і гіпермаркети планується винести за межі населених пунктів не менше ніж на 5 км.

"У них буде обмежений графік роботи: покупці зможуть купити товари лише з понеділка по суботу і тільки з 9.00 до 20.00. Неділя та святкові дні мають стати обов'язковими вихідними. Режим роботи цих закладів будуть на свій розсуд міняти місцеві органи влади", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

У торгових мереж буде перехідний період для "перепрофілювання приміщення або реконструкції продовольчого магазину" - їм нададуть рік з моменту вступу в силу запропонованого законопроекту, якщо він все ж буде підтриманий парламентом.

Така реформа, пояснює Царьов, необхідна для розвитку малого і середнього бізнесу, так як зараз великі мережі знищують його.

Крім того, законопроектом встановлюються і більш жорсткі умови взаємовідносин між торговельними мережами та постачальниками.

Термін розрахунків за товар повинен становити не більше 45 днів, взаємозаліки між ними заборонені, як і включення в договір поставки товару яких-небудь послуг з реклами продукції, що поставляється. Передбачено і обмеження по торговельній націнці, яка до кінця 2013 року не повинна перевищувати 20%, а з 1 січня 2014 року - 15%, пише видання.

Також торговельна мережа не буде мати права займати більше 10% всіх торгових площ конкретного міста, селища та району, а також не зможе продати більше ніж 10% продовольчих товарів, реалізованих на такій території. Частка продукції, випущеної під торговою маркою мережі, не зможе перевищити 10% відповідної групи товарів, що продається в мережі.

Крім того, в обсязі всього роздрібного товарообігу вітчизняна продукція повинна буде займати не менше 80%.

За порушення всіх запропонованих норм передбачені штрафи у розмірі 20% від обсягу реалізованих за минулий рік продовольчих товарів. Всі великі магазини в обов'язковому порядку повинні будуть мати парковки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!