ЄБРР погіршив прогноз зростання ВВП України

Понеділок, 21 січня 2013, 13:22

ЄБРР переглянув свої макроекономічні прогнози не в кращий для України бік.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на звіт банку.

За підсумками 2013 року ВВП України зросте лише на 1%. Це найгірший прогноз, озвучений для України міжнародними фінансовими організаціями, пише видання.

Такі негативні очікування в ЄБРР пояснюють сильним просіданням української економіки в 2012 році.

Реклама:

"Низьке зростання економіки в 1% повернулося в Україну після стагнації в 2012 році", - наголошується в звіті банку.

За підсумками минулого року ЄБРР очікує нульове зростання ВВП, тоді як раніше очікував зростання на рівні 1% (нинішня оцінка Світового банку - 1%).

У новому звіті ЄБРР прогнози для України піддалися найбільшій корекції. У цілому прогноз економічного зростання для оперативного регіону ЄБРР (Східна Європа та Центральна Азія) був знижений на 0,1 процентний пункт (п.п.) до 3%, а оцінка за минулий рік -  знижена на 01, п.п. (до 2,7%).

Крім України, були знижені прогнози зростання ВВП Білорусі (на 1 п.п. до 1,5%), Польщі (на 0,7 п.п. до 1,5%), Словаччини (на 0,6 п.п до 1,7%), Угорщини (на 0,5 п.п. до -0,1%), Молдови (на 0,5 п.п. до 3%) та Хорватії (на 0,4 п.п до 0 , 8%). У той же час прогноз зростання ВВП Россі поліпшений на 0,2 п.п. до 3,5%, на 1 п.п. поліпшені прогнози для Вірменії та Азербайджану (до 5% і 4% відповідно).

Важливо, що після корекції Україна має один із найгірших прогнозів зростання ВВП серед усіх країн регіону ЄБРР. Більш низькі темпи економічного зростання очікуються лише в Угорщині (-0,1%), Словенії (-2%), а також у Боснії і Герцеговині (0,8%) та Хорватії (0,8%).

Як відомо, глава уряду України Микола Азаров очікує, що за підсумками року зростання ВВП буде на рівні 3-3,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!