Мінфін хоче прив'язати держмито до мінімальної зарплати

Понеділок, 21 січня 2013, 12:18

Мінфін хоче переглянути принцип розрахунку розміру держмита, прив'язавши їх до мінімальної зарплати і повністю відмовившись від неоподатковуваного мінімуму.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, зараз ставки держмита прив'язані до неоподатковуваного мінімуму - 17 гривень. Однак тепер чиновники хочуть, щоб їх розмір залежав від мінімальної зарплати (МЗ; зараз - 1,147 тис гривень). У зв'язку з індексацією МОЗ це дозволить щорічно підвищувати розмір мит.

У перший рік дії закону розміри платежів зміняться незначно. Наприклад, держмито за завірення договору відчуження нерухомості, як і раніше, складе 1% від суми договору, але якщо зараз граничний мінімум становить 1 НМ (17 гривень), то стане - 1,5% МЗ (17,21 гривень). Мито за реєстрацію шлюбу або місця проживання складе 0,09% МЗ (91 копійку) замість 0,05 НМ (85 копійок), пише видання.

Реклама:

За видачу паспорта при його заміні або в інших випадках (крадіжка, втрата) необхідно буде заплатити 3,44 гривень і 17,2 гривень (зараз - 34 гривні). Мито за видачу закордонного паспорта виявиться всього на 2 гривні вище, ніж нинішня плата державі (вводиться 15% від МОЗ замість 10 НМ).

При цьому до загального фонду держбюджету включать плату за п'ять типів мит, зокрема за придбання вексельних бланків, дії з паспортами, видачу патентів та свідоцтв на об'єкти інтелектуальної власності.

Мінфін також запропонував включити до Податкового кодексу держмито і збір на соціально-економічну компенсацію ризиків населення, що проживає на території зони спостереження (територія, на якій можливе радіаційне вплив від ядерної установки).

Зараз порядок їх сплати регулюється декретом Кабміну "Про держмито" і законом "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: