"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може почати поставки газу зі Словаччини та Румунії

Понеділок, 21 січня 2013, 09:59

Слідом за Польщею інші країни можуть почати імпортувати газ в Україну.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерговугілля.

Як повідомляється, 18 січня міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що, крім польського маршруту, Україна розробляє два додаткових напрямки реверсних поставок газу з Європи, і про них стане відомо найближчим часом. Від більш докладних коментарів пан Ставицький відмовився.

"У "Газпромі" цю ситуацію також не коментують", - пише видання.

Реклама:

Мова йде про постачання газу німецькою компанією RWE зі Словаччини, а також про імпорт палива через турецькі LNG-термінали з транзитом по території Болгарії і Румунії, стверджує високопоставлене джерело видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерговугілля.

"Крім того, ведуться переговори про постачання газу з Угорщини, але там обсяги невеликі, тому цей варіант менш імовірний", - додав співрозмовник.

Словацький і балканський напрямки дозволять довести річний обсяг імпорту газу до 12 млрд кубометрів, очікується, що постачання зі Словаччини почнуться вже до кінця року.

Для порівняння, зараз Україна імпортує з Росії близько 32,5 млрд кубометрів газу в рік.

"Навіть з урахуванням максимального зростання ціни газу на спотовому ринку імпортувати паливо за новими маршрутами всеодно вигідно", - говорить джерело в Міненерговугілля.

Як відомо, Україна планувала придбати перші 5 млрд кубометрів газу у альтернативних "Газпрому" постачальників газу до травня цього року.

Найбільш реальним виглядає сценарій закупівлі палива в Словаччині, вважає директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Він нагадує, що в травні заступник голови "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявив, що "Газпром" перешкоджає ухваленню рішення словацькій газотранспортній компанії про транспортування газу в Україну.

Другий маршрут поставок - з турецьких LNG-терміналів по території Болгарії і Румунії - може не виправдати себе, якщо Україна найближчим часом не підпише угоди з обома країнами, говорить народний депутат Сергій Пашинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!