Кредитні спілки звільнять від фінансових нормативів

Понеділок, 21 січня 2013, 09:10

Нацкомфінпослуг, запропонувала переглянути "Положення про фінансові нормативи діяльності та критерії якості системи управління кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок".

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, запропоновано змінити критерій розміру активів. До першої групи з високими ризиками належать спілки з активами вище 10 млн гривень. Середній рівень ризику у КС з активами 0,5-10 млн гривень, а низький - у КС, що вклали до 0,5 млн гривень.

"Тепер регулятор пропонує встановити планки в 10 тис і 2 тис мінімальних заробітних плат - тобто 11,5 млн і 2,3 млн гривень відповідно", пише видання.

Реклама:

Крім того, регулятор скасує норму, яка обмежує частку кредитів спілок на рівні 60% активів з урахуванням резервів під проблемні позики.

"Документи, які регулюють діяльність КС, прийняті ще в 2004 році. Зараз з'явилася необхідність скасувати та змінити деякі обмеження положення", - прокоментували цю ініціативу в Нацкомфінпослуг. Комісія не називає кількість КС, які входять у третю групу, але їх збільше 600.

Ініціатива Нацкомфінпослуг збільшить кількість КС, які відносяться до третьої групи і до яких не застосовується ряд фінансових нормативів. Їм не потрібно розраховувати коефіцієнт платоспроможності (для першої групи КС він становить 8%, для другої - 7%) і виконувати норматив короткострокової ліквідності (100% для обох груп).

Більш того, для третьої групи діють спрощені критерії оцінки якості управління. Керівництво КС повинно лише затверджувати кошторис витрат на рік і щоквартально звітувати перед радою про діяльність кредитної спілки.

На практиці частина КС, навіть з активами в 0,5-2,3 млн гривень, так і залишиться у другій групі, якщо у них є ліцензії на залучення вкладів на депозитні рахунки і надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: