"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Трансфертні" поблажки торкнуться металургів, хіміків та аграріїв

Неділя, 20 січня 2013, 14:46

У законопроекті про трансфертне ціноутворенні передбачена можливість до 1 січня 2018 року металургійні галузі та АПК скористатися певним послабленням в системі держконтролю.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів партнер PwС Україна (PricewaterhouseCoopers) В'ячеслав Власов.

"До 1 січня 2018 року бізнес, який здійснює зовнішньоторговельні операції з пов'язаними особами, які перебувають у зарубіжних низькоподаткових юрисдикціях, буде мати право вибору. Цей бізнес буде зобов'язаний використовувати інформацію про ринкові ціни із джерел, визначених державою", - зазначив Власов.

За його словами, для податкових цілей бізнесу буде дозволено залишати за кордоном маржу не більше 5%. Якщо бізнес це не влаштовує, він надаватиме повну звітність про трансфертні ціни, обгрунтовуватиме ринковість застосовуваних цін, а також надаватиме інформацію про подальшу реалізацію товарів.

Реклама:

"На даному етапі мова йде про сільськогосподарську, металургійну та хімічну продукцію", - сказав Власов.

Експерт зазначив, що в ідеальній ситуації перехідних положень у законопроекті бути не повинно, а до всіх господарюючих суб'єктів повинні б застосовуватися однакові правила. Проте згадані норми націлені на адаптацію до нових законодавчих вимог бюджетоутворюючих галузей економіки.

"Перехідні положення спрямовані на вітчизняні компанії, які здійснюють зовнішньоторговельні операції через пов'язані зарубіжні посередницькі компанії, зареєстровані в низькоподаткових країнах і не мають будь-якого економічного змісту, реальної господарської діяльності", - говорить експерт.

За його словами, в таких операціях бізнес навряд чи зможе економічно обгрунтувати високий рівень маржі, який зараз реально залишається в низькоподаткових юрисдикціях.

"На якийсь період держава погоджується з тим, що для податкових цілей певний рівень маржі, залишеної в таких країнах, не буде оскаржуватися українськими податковими органами. При цьому, з решти прибутку зарубіжної компанії бізнес буде зобов'язаний заплатити податки в Україні", - констатував експерт.

Нагадаємо, що 16 січня міністр доходів і зборів Олександр Клименко представив на засіданні Кабміну законопроект про трансфертне ціноутворення, який був підготовлений податківцями спільно з експертами PwC.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: