"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У владі кажуть, що подорожчання комуналки вигідно бідним

Неділя, 20 січня 2013, 11:37

Підвищення тарифів на теплову енергію та водопостачання до економічно обгрунтованих допоможе вирішити проблему соціальної справедливості.

Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Валерій Саратов.

На питання, чому бідні в процентному співвідношенні і в реальних грошах за комунальні послуги платять більше заможних громадян, Саратов відзначив, що проблема дійсно є - "це питання соціальної справедливості".

"Приміром, зараз 16% населення України споживають менше 2 кубометрів води на місяць - це в основному самотні пенсіонери. А є споживачі, які живуть у великих будинках з сауною, басейном, зимовим садом, і вони витрачають, наприклад, 100 кубометрів води на місяць.

Реклама:

Держава компенсує різницю в тарифі і для перших, і для других. При тарифі, наприклад, 5 гривень за кубометр води, який покриває 50% собівартості, на самотнього пенсіонера витрачається 10 гривень, а на багатого - 500 гривень", - пояснив чиновник.

"Так що, як не дивно, саме бідним вигідний перехід на економічно обгрунтований тариф. Природно, при такому переході необхідно передбачати інструменти адресного соціального захисту тих, хто цього потребує. Такими інструментами можуть бути і субсидії, і адресна соціальна допомога", - додав він.

За словами Саратова, уряд повинен вирішити, яку вибрати модель субсидування населення і підприємств, що виробляють комунальні послуги.

Глава Нацкомпослуг також повідомив, що в даний час рівень тарифів в Україні порівнянний із середньостатистичними тарифами, наприклад, Польщі - 9,96% від загальних витрат домогосподарств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!