"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкові зміни "регіоналів" можуть призвести до махінацій з ПДВ

П'ятниця, 18 січня 2013, 20:49

Скасування солідарної відповідальності при формуванні податкового кредиту та реєстрації накладних у єдиному реєстрі призведе до посилення тінізації економіки.

Про це заявив голова комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної ради Олександр Риженков, коментуючи законопроект №2034, внесений до парламенту "регіоналами" Олександром Долженковим і Юрієм Воропаєвим, передає УНІАН.

Глава комітету зазначив, що, у випадку, якщо солідарна відповідальність буде скасована, компанія зможе претендувати на податковий кредит, навіть якщо її контрагент не включить накладну в єдиний реєстр.

Це дає недобросовісним платникам значні можливості для махінацій з відшкодуванням ПДВ, і, відповідно, може призвести до втрати коштів держбюджету.

Реклама:

За словами депутата, цього не можна допустити, особливо в умовах, коли і так за різними оцінками від 35% до 50% економіки України перебуває в тіні.

Риженков відзначає, що, в цілому, представлений законопроект є досить "сирим" і вимагає додаткових консультацій з представниками бізнесу та уряду.

Як повідомлялося, парламент може прийняти нові поправки до Податкового кодексу, згідно із якими платники зможуть здійснювати авансові платежі з податку на прибуток за рахунок переплат.

В проекті закону сказано, що документальна невиїзна перевірка платника податків повинна проводитися за його згодою, а не так, як зараз - виключно на підставі рішення керівника податкової служби.

Крім того, будуть чітко прописані терміни проведення таких перевірок: до 15 днів - для великих підприємств, 10 днів - для малого бізнесу, 5 днів - для решти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: