Freedom House: корупція - головна причина низького рейтингу України

П'ятниця, 18 січня 2013, 13:29

Президент міжнародної організації Freedom House Девід Креймер заявляє, що корупція залишається головною причиною погіршення рейтингу України.

Про це він сказав в інтерв'ю "Голосу Америки", передає "УНІАН".

Креймер зазначив, що в Україні відбулося погіршення рейтингу з кількох причин.

"По-перше, відбулися парламентські вибори, які були критично оцінені спостерігачами ОБСЄ. Продовжуються проблеми з корупцією, вибірковим переслідуванням політичних опонентів. Юлія Тимошенко і Юрій Луценко все ще у в'язниці, і немає ніяких ознак, що вони можуть бути звільнені. Але, в Загалом ми вважаємо, корупція залишається найбільшою проблемою в Україні", - підкреслив Креймер.

Реклама:

У свою чергу, віце-президент Freedom House з питань досліджень Арч Паддінгтон наголосив, що також існує тиск на журналістів та громадянське суспільство:

 "Хоча я не хочу перебільшувати - українські ЗМІ вільні, ніж в сусідніх країнах, і громадянське суспільство змогло протистояти деяким ініціативам Януковича. Але ми стурбовані тим, як верховенство права втратило чинність у часи Януковича".

При цьому він зазначив, що хоча вплив Росії цитувався як фактор погіршення стану свободи в Євразійському регіоні в цілому, "руки Москви" у подіях в Україні Freedom House не бачить.

"Я не думаю, що вплив Росії тягне ці зміни. Це те, чого хоче Янукович, і він несе повну відповідальність", - заявив Паддінгтон.

За словами Креймера, те, що відбувається в Україні, - унікальні внутрішні тенденції.

"Це Янукович і його близьке оточення намагаються зробити все можливе, щоб залишитися при владі. Freedom House стурбований можливим подальшим занепадом стану свободи в Україні", - заявив Креймер.

"Я переживаю за президентські вибори 2015 року. Оскільки рівень корупції в керівництві держави зростає, це означає, що вони будуть ще менш схильні віддати владу, незалежно від того, виграють вони вибори, чи ні", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!