"Чеський" "Північний потік" введений в експлуатацію

Вівторок, 15 січня 2013, 13:52

Чеський газопровід GAZELLE, який є продовженням газопроводу "Північний потік", введений в експлуатацію.

Про це йдеться в повідомленні "Cтройтрансгазу", який брав участь в будівництві нового трубопроводу, передає "Ітар-Тасс".

Як повідомляється, газопровід GAZELLE протяжністю 166 км проходить з півночі на південь Чехії. На півночі GAZELLE з'єднаний з німецьким газопроводом OPAL - відведенням "Північного потоку", що проходить по дну Балтійського моря.

На півдні чеський трубопровід стикується з газотранспортною системою MEGAL, за якою російський газ йде в південну Німеччину й у Францію.

Реклама:

Таким чином, пуск GAZELLE дозволить транспортувати російський газ, що надходить на північ Європи в Південну і Південно-Східну Європу.

"Стройтрансгаз" виконав проектування і будівництво прикордонної станції пропуску та заміру газу "Бранд", а також ділянки газопроводу протяжністю 52,3 км, включаючи гірську ділянку траси.

Потужність газопроводу GAZELLE розрахована на поставки до 30 млрд кубометрів газу в рік.

Нагадаємо, що Україна, скорочуючи споживання "газпромівського" газу, втрачає і обсяги його транзиту по своїй території через введення Росією обхідного газопроводу.

Як повідомлялося, транзит російського газу по території України з початку 2012 року станом на 23 жовтня сягнув 64,8 млрд куб м, скоротившись на 25% у порівнянні з торішніми обсягами, або на 16,2 млрд куб м (з 81 млрд куб м).

Крім того, згідно з наявними даними, споживання російського газу в Україні скоротилося на 10,3%.

Раніше джерело в "Газпромі" спрогнозувало, що до кінця 2012 року транзит газу через територію України знизиться на 24-35%, відповідно, втрати України складуть близько 500 млн доларів - в основному за рахунок запуску Росією обхідного газопроводу "Північний потік".

Нагадаємо, 8 жовтня Росія запустила в експлуатацію другу чергу газопроводу "Північний потік" в обхід України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!