Експерти прогнозують контрольовану девальвацію в 2013 році

Вівторок, 15 січня 2013, 12:24

У влади залишається все менше можливостей і передумов відкладати девальвацію гривні.

Про це заявили аналітики інвестиційної компанії Concorde Capital.

"Основною метою влади є збереження контролю над гривнею для забезпечення високого рейтингу президента до виборів-2015", - йдеться у повідомленні.

Згідно аналізу аналітиків, дана задача здійсненна у випадку, якщо співпраця з МВФ відновиться на початку 2013 року, девальвація приблизно на 10% відбудеться протягом 2013 року, і НБУ впорається зі сплесками роздрібного попиту на валюту.

Реклама:

"Це дозволить НБУ закінчити рік з золотовалютними резервами в 22 млрд доларів, на безпечній відстані від психологічних рівнів в 20 млрд доларів і двох місяців імпорту (18 млрд доллларов).

За словами аналітиків, співпраця з МВФ і невелика девальвація є найбільш важливими факторами, оскільки вони взаємопов'язані. Прокол, принаймні, в двох областях з трьох, швидше за все, спричинить за собою втрату Нацбанком контролю над курсом гривні вже навесні 2013 року.

"Наш загальний висновок полягає в тому, що при владі залишається все менше можливостей і передумов відкладати девальвацію гривні. Перші місяці 2013 виглядають оптимальними для вирішення трьох вищеописаних завдань", - відзначають експрети.

Швидка девальвація допоможе вирішити влади накопичилися проблеми, включаючи: співпраця з МВФ і гарантоване залучення зовнішніх запозичень.

"Відновлення співпраці з МВФ буде основним чинником у забезпеченні

зовнішніх запозичень у відповідності з планом Кабміну. Сигнал про те, що уряд дозволяє певне ослаблення гривні, значно поліпшить шанси України домовитися з МВФ ", - говорять в компанії.

Крім того, девальвація може привести до поліпшення прогнозу рейтингу України міжнародними агентствами, в той час як стримування курсу напевно спричинить зниження рейтингу.

Цей фактор стане важливим вже в наступному місяці, напередодні погашення Україною траншів в 1,32 млрд доларів до 12-го лютого, і він стане критичним до кінця квітня, напередодні нових 1,32-мільярдних траншей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: