Китай незаконно субсидував виробників сталі - Єврокомісія

Вівторок, 15 січня 2013, 10:11

Єврокомісія винесла рішення про незаконність субсидування Китаєм виробників сталі, що дозволить компаніям ЄС вимагати підвищення тарифів на імпорт китайської сталевої продукції.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Як стверджують в Єврокомісії, Китай допомагав виробникам сталі з органічним покриттями отримати доступ до матеріалів за цінами нижче ринкових.

Рішення прийнято Єврокомісією в умовах і без того підвищеної напруженості у відносинах між КНР і ЄС, що в тому числі пов'язане із суперечками про китайський демпінг в цілому ряді галузей - від виробництва сонячних батарей до телекомунікаційного обладнання.

Реклама:

Регулятор рекомендує державам блоку відреагувати введенням компенсаційних мит на китайську сталь з органічним покриттями в розмірі до 50%.

У 2012 році Єврокомісія ввела тимчасові антидемпінгові мита відносно виробників сталі Китаю на підставі аналогічної скарги.

За оцінками аналітиків, подібне рішення може позитивно позначитися на таких європейських компаніях, як ArcellorMittal і ThyssenKrupp, які зіткнулися з ослабленням попиту на свою продукцію на тлі кризи і додатково втратили частку ринку, поступившись китайським конкурентам.

Доповідь Єврокомісії буде офіційно представлена державам-членам Євросоюзу до кінця січня.

Світова асоціація сталі (WSA) прогнозує зростання попиту на метал в ЄС на рівні 2,4% в поточному році, в решті Європи - 4,5%.

За словами гендиректора ArcellorMittal Лакшмі Міттала, європейське споживання залишиться в 2013 році на рівні минулого року з можливими коливаннями в діапазоні від мінус 0,5% до 0,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: