"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін визначатиме рівень тарифів на тепло і воду

Понеділок, 14 січня 2013, 14:30

Нацкомпослуг пропонує передати Кабміну право визначати рівень тарифів на тепло і воду.

Про це повідомили в прес-службі регулятора.

Згідно з повідомленням, комісія розробила і внесла в Кабмін постанови, згідно з якими уряд буде визначати рівень зміни тарифів на тепло-і водопостачання, а також графік таких змін.

При цьому регулятор у відповідь на публікації в ЗМІ зазначає, що не планує 30% підвищення тарифів на тепло і воду в Україні.

Реклама:

Розрахунки по коригування тарифів були зроблені Нацкомісією влітку 2012 року в рамках виконання завдання по приведенню тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Восени 2012 року розрахунки були передані в Кабінет міністрів для узгодження.

Розрахунки показували, що доведення тарифів до рівня покриття буде досить суттєвим і відчутним для населення, тому графік коригування тарифів був відхилений.

У Нацкомпослуг пояснили, що існує два терміни - "економічно обґрунтований" тариф (яким тариф повинен бути) і "тариф до оплати за надану послугу" (скільки платить населення).

Станом на 14 січня 2013 року, за розрахунками комісії, в середньому по Україні економічно обгрунтований тариф на теплову енергію для населення становить 325 грн/Гкал (діючий - 227 грн/Гкал, рівень відшкодування - 70%).

У сфері водопостачання середня економічно обгрунтована вартість 1 куб м води для населення складає 5,97 гривень (діючий тариф - 3,63 грн/куб м, рівень покриття - 60%). Різницю між економічно обгрунтованим і чинним тарифом відшкодовує держава.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: