Банкам єврозони треба 400 мільярдів додаткових коштів

Неділя, 13 січня 2013, 13:05

Обсяг додаткового капіталу, що потрібен банкам єврозони становить приблизно 400 млрд євро, що еквівалентно 4% річного ВВП єврозони.

З такою заявою виступили експерти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), передають "Вести Экономика".

У доповіді "Focus: Strengthening Euro Banks" відзначається, що найбільш помітно проблема браку капіталу виявляється не в проблемних країнах європейської периферії, а в фінансовій системі так званих "стрижневих" країн, таких як Німеччина, Франція і Голландія.

Винятком є ​​лише Греція, де дана проблема стоїть ще гостріше.

Реклама:

Цифра в 400 млрд євро взята не зі стелі.

В 2012 році влада ЄС поставила мету перед фінустановами зі збільшення мінімального обсягу основного капіталу першого рівня до позначки в 9% від обсягу ризикованих активів на їх балансах.

Однак в ОЕСР відзначають, що подібний крок не зможе істотно підвищити впевненість інвесторів у стабільності фінансової системи Європи.

Оцінка ступеня ризику тих чи інших активів на балансі банку цілком залежить від власних суджень банку.

І, зокрема, одним із прикладів суперечливості таких суджень є думка про те, що держоблігації країн єврозони не є ризикованими активами.

Тому в ОЕСР вважають, що більш реальним критерієм, який міг би забезпечити стабільність європейських банків, було б підвищення обсягу власного капіталу до рівня в 5% від загального обсягу активів на балансі банків.

Експерти також визнають, що підвищення рівня капіталу в обсязі 400 млрд євро в поточних умовах для багатьох європейських країн буде вкрай непростим рішенням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!