Європейський центробанк представив нову купюру номіналом 5 євро

Четвер, 10 січня 2013, 19:54

Глава Європейського центробанку Маріо Драгі представив зразок нової купюри єдиної європейської валюти номіналом 5 євро, яка надійде в обіг у травні 2013 року.

Про це передають "Ведомости".

Як повідомляється, п'ятиєвровая купюра відкриває другу серію євро-банкнот з покращенним захистом від підробок, які будуть введені в обіг в найближчі кілька років.

Про терміни презентації нових купюр більш високого номіналу - 10, 20, 50, 100 і 500 євро - ЄЦБ обіцяє повідомити пізніше.

Реклама:

Нова серія банкнот називається "Європа" - в честь імені героїні давньогрецької міфології, дочки фінікійського царя. Її портрет, який був скопійований з зображення на античному кратері, що зберігається нині в паризькому Луврі, відображений на новій купюрі в двох місцях - в якості водяного знака і галограми.

В якості додаткової міри захисту на банкноті тепер буде міняти під різним кутом колір число, яке позначає номінал купюри.

Терміни виведення з обігу банкнот старого зразка стануть відомі пізніше, говориться в повідомленні на сайті ЄЦБ.

При цьому центробанк запевняє, що купюри "першої серії", що ввійшли в готівковий обіг у 2002 році, не знеціняться: ЄЦБ і національні банки єврозони будуть обмінювати їх на нові без обмежень за часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: