"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна втратила контроль над експортом газу "Газпрому" - експерти

Четвер, 10 січня 2013, 17:13

Україна, яка колись контролювала дві третини транзиту російського газу до країн колишнього СРСР, тепер забезпечує менше ніж половину прокачування.

По це свідчать розрахунки Агентства газової інформації на основі даних російських та європейських диспетчерів, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, якщо в I кварталі 2011 року Україна забезпечувала 63%, то в I кварталі 2012 року - 56%, а в IV кварталі - 55%. У 2012 році набирав обертів щойно запущений "Північний потік".

"Газпром" вступив у права 100% акціонера "Белтрансгазу". Тому весь рік тривала поетапна робота з переведення транзитних потоків з українського коридору на "Північний потік" та Ямал-Європу.

Реклама:

"Із початком 2013 року "Газпром" підніс українським колегам новий "подарунок" - із 1 січня використання української труби скоротилося ще на 18% (порівняно з останньою декадою попереднього року)", - йдеться у розрахунках.

"Газпром" на 26% знизив прокачування ужгородським коридором - збільшивши завантаження "Північного потоку": наростивши транспортування східним відводом OPAL та розпочавши стабільні постачання західним відводом NEL.

У результаті сумарна частка українського транзиту в російському експорті газу за підсумками першої декади січня 2013 року склалася на рівні 42%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: