Експерти прогнозують збіднення середнього класу

Четвер, 10 січня 2013, 09:57

Нерівність доходів між багатими і бідними, а також хронічна бюджетна криза залишаються основними ризиками глобальної економіки.

Про це йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму, пише "Комерсант-Україна".

Згідно із дослідженням, найбільш актуальним ризиком для світової економіки, як і роком раніше, є розрив між багатими і бідними, який загрожує скороченням середнього класу і падінням рівня споживання.

Збільшенню цього ризику сприяють дисбаланси на ринку праці і штучні обмеження глобалізації.

Реклама:

Крім того, автори доповіді, створеної на основі опитування понад 1 тис експертів з приблизно 100 країн, вважають, як і раніше істотними ризики хронічних дисбалансів у бюджетах розвинених країн, а також нестачу продовольства і водних ресурсів.

П'ятим за значимістю став ризик "неадекватного управління процесом старіння населення", з яким зараз стикаються практично всі провідні економіки.

Зволікання в проведенні пенсійних реформ загрожує подальшим зростанням бюджетного дефіциту, наголошується в доповіді.

У попередні роки найбільш значущою глобальною загрозою вважалося різке знецінення активів, а з 2011 року - боргова криза.

Автори дослідження закликають уряди не відмовлятися від інвестицій в "стратегічно важливі інфраструктурні проекти" і зазначають, що "зволікання в боротьбі з актуальними проблемами лише ускладнить пошук рішення в майбутньому".

Нагадаємо, за прогнозом МВФ середні річні темпи зростання світової економіки в найближчі п'ять років становитимуть 1,3-2,6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!