"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада залишить економіку без кредитів - експерти

Неділя, 9 грудня 2012, 13:33

Надмірно високі плани уряду щодо залучення кредитів на внутрішньому ринку призведуть до гальмування кредитування.

Про це заявили учасники круглого столу "Україна і рейтинги її інвестиційної привабливості", пише ZN.UA.

"У бюджеті заклали дуже високі темпи зростання ВВП. При тому, що є тенденція до падіння і банки припинили кредитування. Якщо держава не зможе запустити механізм кредитування на рівні 15%, то будемо мати не +3,4% росту економіки, а "мінус" 3,4%. І тоді вже проблема бюджетного дефіциту і запозичень стане критичною", - зазначив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

У свою чергу виконавчий директор Міжнародного фонду ім. Блейзера Олег Устенко звернув увагу, що на внутрішньому ринку і так небагато вільної ліквідності. "Ви туди проштовхуєте свої ОВДП, виймаючи гроші з реального сектору і хочете, щоб банки зайняли пасивну стратегію і сиділи на своїх облігаціях і заробляли пасивно відсотки?", - відзначає експерт.

Реклама:

На думку Устенка, на такому тлі і з урахуванням обмеженості доступу до зовнішніх джерел фінансування, приватизація є більш прийнятним варіантом покриття дефіциту бюджету (навіть враховуючи зниження вартості активів під час кризи).

Як відомо, 6 грудня Верховна рада прийняла державний бюджет на 2013 рік, розрахований виходячи з прогнозу зростання ВВП 3,4%, інфляції - 4,8%. Держбюджет-2013 передбачає доходи 361,5 млрд гривень, витрати – 410,7 млрд гривень, граничний розмір дефіциту - 50,4 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: