"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Арбузова кажуть, що цінова стабільність в Україні не штучна

П'ятниця, 7 грудня 2012, 19:21

Цінова стабільність в Україні, досягнута в 2012 році, не має прецедентів: починаючи з квітня, 8 місяців рух цін відбувається в діапазоні від -0,3 до +0,1 - тобто, фактично, навколо нуля на рівні статистичної помилки.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Один з базових макроекономічних показників за крок до фінішу року виглядає для багатьох непередбачувано. Але разом з тим аналіз монетарної і бюджетної політики свідчить про те, що цінова стабільність в Україні є не штучною, а природним феноменом", - сказав Литвицький.

Литвицький додав, що в листопаді вперше в історії було зафіксовано зниження споживчих цін на 0,1%, що підтвердило дезінфляційний тренд, тим самим остаточно спростувавши всі песимістичні прогнози, які передрікає інфляції зростання в 2012 році.

Реклама:

"Експерти і аналітики недооцінюють роль монетарних і бюджетних факторів в інфляції, її макроекономічних основ, а більше - аналізу самої інфляції: руху цін на ті чи інші товари, фактору очікувань, сезонним факторам", - пояснив радник глави НБУ.

Литвицький відзначив, що інфляція за період за підсумками 11 місяців 2012 року складе 0,6%, що також є історичним мінімумом для України: раніше кращим був показник за 11 місяців 2002 року в 0,9%. "Є ймовірність мати історичний мінімум інфляції за період за підсумками 2012 року", - вважає радник.

Він нагадав, що кращим поки є показник 2002 року в 0,8%.

Радник голови НБУ також вказав на некоректність заяв про вступ України в зону дефляції, так як крім інфляції за період за підсумками січня-листопада зафіксована також базова інфляція 0,7%, а в річному вимірі вона дорівнює 0,9%.

"Це не та дефляція, яка є небезпечною для економіки: всі значення перебувають у районі можливих статистичних помилок", - пояснив Литвицький.

Він ще раз підкреслив, що низька інфляція цього року є продуктом відповідальної політики Нацбанку, а не сезонного та ситуативного чинників, якою б значною не була б їх роль.

За його словами, НБУ також вдалося швидко відбити атаку на гривню, тому коливання курсу валют не позначилося на цінах.

Радник голови НБУ додав, що правильна процентна політика забезпечила в листопаді зростання депозитів на 1,6%, тоді як рік тому воно становило усього 0,1%.

"Якби Нацбанк не втримав цінову динаміку, то економічного росту не було б уже в третьому кварталі: нарощування доходів населення в умовах низької інфляції і стабільного курсу підживлює сферу послуг і, перш за все, торгівлю, які останнім часом тримають на плаву економічне зростання", - пояснив керівник групи радників голови НБУ.

Він додав, що за 10 місяців цього року реальні доходи населення зросли на 14,8%, тоді як за 10 місяців минулого - на 8,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!