Єврокомісія збирається прийняти антиофшорні заходи

П'ятниця, 7 грудня 2012, 11:14

Єврокомісар з податків Альгірдас Шемета представив план дій Єврокомісії по боротьбі з офшорами, що дозволяють холдингам економити на податках.

Про це пишуть "Ведомости".

План переслідує декілька цілей. По-перше, дозволити державам вводити на один місяць спеціальний режим "зворотного оподаткування з ПДВ".

Він дозволить, наприклад, змінювати місце сплати податку з юрисдикції покупця на продавця.

Реклама:

По-друге, посилити обмін податковою інформацією всередині ЄС.

Нарешті, Єврокомісія рекомендує країнам внести цілий ряд важливих змін в податкове законодавство.

Так, держави можуть створювати чорні списки країн: навіть за наявності угоди про уникнення подвійного оподаткування можна відмовлятися від застосування його положень - наприклад, якщо ставка податку в країні зі списку - нижча.

Також податківці в країнах ЄС повинні отримати право не звертати увагу на штучні корпоративні структури, якщо вони створені тільки в цілях податкової мінімізації.

Єврокомісія збирається активізувати і дію кодексу ЄС з оподаткування підприємницької діяльності 1997 року, який забороняє переманювати платників податків з інших країн.

Це дозволить вимагати скасування податкових преференцій для іноземних компаній в інших країнах.

Такі круті заходи спровокувала низка податкових скандалів з найбільшими транснаціональними компаніями, в числі яких Google, Amazon, Starbucks.

Наприклад, Google, використовуючи схему з головною бермудською, а також операційними компаніями в Ірландії і Нідерландах, економила на податках в країнах, де реально надавалися послуги.

Тільки французькі податківці зажадали від компанії доплатити за 2011 рік 1 млрд євро податків до сплачених лише 5 млн євро, повідомляє Le Monde.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: