Нова політика НБУ залишиться "старою" - Арбузов

Четвер, 6 грудня 2012, 16:32

НБУ не має наміру змінювати принципи курсової політики в майбутньому.

Про це заявив в інтерв'ю журналу "Експерт" глава Нацбанку Сергій Арбузов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нова курсова політика не відрізнятиметься від старої. Принаймні, в майбутньому. Навіть в умовах більшої гнучкості обмінний курс гривні повинен залишатися прогнозованим і не генерувати додаткові ризики або шоки для економіки та фінансово-кредитної сфери", - заявив Арбузов.

При цьому глава Нацбанку відзначив, що присутність центрального банку на міжбанківському валютному ринку залишається незначною - близько 4% від загального обсягу операцій.

Реклама:

Згідно з повідомленням, Арбузов знову виступив за введення збору від продажу іноземної валюти за готівкову гривню населенням, оскільки такий крок спрямований на стабілізацію валютного ринку.

"Не схильні до спекуляцій люди не постраждають", - зазначив Арбузов.

За його даними, чистий попит на іноземну готівкову масу з середини листопада неухильно знижується. "За останні півтора тижні він вже впав в 2,7 рази, повернувшись до рівня червня місяця. Не виключено, що при збереженні такої динаміки ми валюту ще й купувати будемо", - зазначив глава центрбанку.

Крім того, Арбузов повідомив, що Нацбанк готовий активізувати надання кредитів рефінансування тим банківським установам, які будуть кредитувати реальний сектор економіки.

"Мова йде про надання недорогого рефінансування... Вважаю, що на початку наступного року рефінансування банківського сектора активізується", - вважає він.

Щодо ситуації в банківському секторі глава НБУ повідомив, що немає ні найменшого приводу для хвилювання щодо "Кредитпромбанку".

"Банк не відноситься до категорії проблемних. Це банк зі стовідсотковим іноземним капіталом, при цьому 48% акцій контролюють відомі міжнародні структури", - сказав він.

За даними глави НБУ, йдуть переговори про збільшення капіталу цього банку: можлива зміна конфігурації власників.

"Не буду вдаватися в подробиці цього процесу. Але запевняю, що можлива зміна власників Кредитпромбанку не відіб'ється на його діяльності", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!