"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: У "Нафтогаза" немає грошей на "вишки Бойка"?

Вівторок, 4 грудня 2012, 16:11

На сьогодні незрозуміло, за рахунок яких коштів буде здійснено фінансування контракту з Keppel, так як "Нафтогаз" і без цього обтяжений боргами.

Про це заявив старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

За словами експерта, бурові установки будуть використані для геологічного вивчення та освоєння родовища Палласа в Чорному морі площею 162 км2: прогнозні запаси газу в його межах становлять 120 млрд м3, в тому числі українська частина - 86 млрд м3, запаси нафти і газового конденсату - 70 млн тонн (513 млy барелів), у тому числі українська частина - 45 млн тонн (328 млн барелів).

"Глибина Чорного моря на даній ділянці складає 450-850 метрів, що робить родовище недоступним для двох самопідйомних плавучих бурових установок, придбаних раніше "Нафтогазом", - говорить Саква.

Реклама:

Експерт нагадав, що в жовтні "Нафтогаз" оголосив конкурс на сейсмічну розвідку 3D родовища Палласа, який також передбачав буріння експлуатаційних свердловин в 2017 році.

"Поки незрозуміло, за рахунок яких коштів буде здійснено фінансування контракту з Keppel, так як" Нафтогаз "і без цього обтяжений боргами, хоча зроблені раніше заяви офіційних осіб припускали можливість залучення до операції комерційних банків", - говорить аналітик.

Також, за його словами, новина є в цілому позитивною для довгострокової енергетичної безпеки України і може надати "Нафтогазу" додаткові аргументи у відстоюванні своїх позицій у переговорах з "Газпромом" у короткостроковій перспективі, однак викликають занепокоєння необхідні значні грошові витрати і дотепер неясна ситуація з наявністю фінансування.

Як відомо, 3 грудня  "Нафтогаз України" та сінгапурська компанія Keppel FELS Limited підписали договір про постачання двох напівпогружних плавучих морських бурових установок. Ціна договору становить 1,226 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: