США загрожує рецесія

Понеділок, 31 грудня 2012, 11:29

У лідерів американського Конгресу залишився останній день, щоб уникнути загрози так званого "бюджетного обвалу".

Про це повідомляє ВВС.

Як пише видання, у понеділок сенатори продовжать працювати над компромісною угодою, щоб потім спрямувати її на розгляд Палати представників Конгресу.

"Якщо до 1 січня домовленостей не буде досягнуто, економіці США загрожує рецесія", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Раніше президент Обама посилив критику республіканців, звинувативши їх у блокуванні переговорів.

Він сказав, що їхня "головна тема" - захист податкових пільг для багатих.

Як пише видання, головними спірними моментами залишаються доля податкових скорочень, запроваджених за часів Буша, термін дії яких збігає у вівторок, а також податок на передачу майна у спадщину і автоматичні скорочення державних витрат.

Якщо угоди не буде досягнуто і в понеділок, сенаторам можуть дати шанс проголосувати за план відступу, запропонований Бараком Обамою.

Цей план передбачає відновлення зменшених податків для тих, хто заробляє менше 250 тис доларів, та продовжує дію пільг для безробітних, однак ніяк не впливає на скорочення витрат.

Очікується, що в понеділок на свої засідання зберуться і Палата представників Конгресу, і Сенат, які зроблять останню спробу залагодити протиріччя між демократами і республіканцями.

Багато аналітиків кажуть, що поєднання підвищених податків з економією істотно вдарить по споживчих витратах, що підштовхне економіку США до падіння з "обриву".

Вони також твердять, що навіть якщо угоди буде досягнуто, це мало вплине на вирішення початкової проблеми бюджетного дефіциту та ліміту державного боргу, а отже внутрішня політична боротьба наступного року, скоріше за все, триватиме і далі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: