"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін обмежить бізнесу витрати на страхування

Понеділок, 3 грудня 2012, 10:26

Мінфін запропонував з 1 січня 2013 року обмежити можливість платників податків включати до витрат суми, сплачені за договорами страхування.

Про це йдеться в проекті поправок до Податкового кодексу (ПК), передає "Комерсант-Україна".

Згідно із проектом, на валові витрати компаніям можна буде відносити суми в розмірі не більше 5% всіх витрат за звітний податковий рік.

Ліміт не торкнеться витрат на медичне та пенсійне страхування, а також обов'язкові види страхування.

Реклама:

"Норми ПК не передбачають обмежень щодо обліку у складі витрат платників податків сум, сплачених за договорами страхування, що може призвести до мінімізації податкових зобов'язань шляхом перерозподілу доходів із секторів з високими ставками податку на прибуток в сектор страхування", - йдеться в аналізі документа.

З 1 січня 2013 року ставка податку на прибуток знижується з 21% до 19% (до 2011 року вона становила 25%).

Страховики платять 3% від валових премій.

Податковий кодекс, який набув чинності в 2011 році, містив норму про те, що з 2013 року страховики будуть переведені на загальну систему оподаткування.

Однак на початку жовтня депутати прийняли в цілому законопроект №11005, який зробив нинішню систему оподаткування безстроковою, - страховики і далі будуть платити 3% з валових премій, але вже з вирахуванням коштів, переданих на перестрахування.

Однак з метою збільшення надходжень до бюджету Мінфін пропонує стягувати 3% збір із суми, перерахованої нерезидентам за договорами перестрахування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: