"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США публічно стурбовані "митною" ініціативою України

Понеділок, 3 грудня 2012, 09:12

Прагнення України змінити митні збори на імпорт 371 товару наштовхнулося на жорстке неприйняття членів Світової організації торгівлі (СОТ).

США публічно підтвердили свою стурбованість безпрецедентною проблемою, яка вже змусила 23 учасники СОТ, включаючи ЄС і Китай, попросити Україну відкликати заявку, пише "Комерсант-Україна".

Торговий представник США Рон Кірк в ході зустрічі у Вашингтоні з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенко висловив серйозну заклопотаність щодо запиту України про перегляд тарифів на 371 товар, з якими країна погодилася при вступі до СОТ в 2008 році.

"Ця акція є безпрецедентною і може підірвати багатосторонню торговельну систему, тому майже всі значні партнери України - більше третини членів СОТ - приєдналися до нас у вирішенні цієї проблеми", - заявив Кірк.

Реклама:

Як розповів керівник інформаційного департаменту МЗС Олег Волошин, у відповідь Грищенко заявив, що українська влада діє "суто в рамках статуту СОТ".

Як повідомлялося, уряд ще у вересні 2011 року вирішив переглянути умови членства України у СОТ, проте письмова заявка була відправлена ​​лише 14 вересня 2012 року.

Зокрема, Київ запропонував змінити мита на м'ясо і м'ясопродукти (включаючи ковбаси, сосиски і м'ясні консерви), квіти, овочі та фрукти.

США і Євросоюз відразу ж негативно відреагували на прохання України, занепокоївшись тим, що країна "знайшла спосіб обійти фундаментальну перевірку на протекціонізм, встановлену з моменту створення СОТ у 1995 році".

Публічне засудження ініціативи Києва не змусило уряд відмовитися від своїх планів.

"Ми маємо право протягом певного періоду і при певних ризиках застосовувати заходи для захисту нашого ринку. І зараз ми проходимо всі передбачені статутами СОТ процедури, пов'язані з цим переглядом", - заявив в Норвегії прем'єр-міністр Микола Азаров.

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі обіцяють незабаром оприлюднити офіційну позицію.

І хоча країна має право на перегляд, позитивний результат переговорів малоймовірний, кажуть експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: