Думка експерта: Дефіцит поточного рахунку в 2013 році скоротиться

Субота, 29 грудня 2012, 14:36

У 2013 році дефіцит поточного рахунку скоротиться до рівня 5,5% ВВП на тлі ослаблення внутрішнього попиту, поліпшення зовнішньої кон'юнктури і очікуваної девальвації.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"Значне скорочення дефіциту поточного рахунку в листопаді відбулося завдяки різкому зниженню імпорту (в основному енергетичного та продукції машинобудування) і суттєвого зменшення негативного сальдо по статті доходів, що НБУ пояснив зниженням виплат за доходами від прямих інвестицій", - зазначила експерт.

За її словами, експорт зернових залишався на високому рівні, що допомогло компенсувати як і раніше слабкі показники експорту сталі. В результаті, дефіцит торгівлі товарами в листопаді скоротився на 0,5 млрд доларів до 1,3 млрд доларів.

Реклама:

"Поверненню до позитивного сальдо фінансового рахунку посприяло розміщення суверенних єврооблігацій на 1,25 млрд доларів і деяке зниження темпів відтоку валюти через готівковий ринок (до 1,5 млрд доларів з 1,8 млрд доларів у жовтні), якому частково посприяло активне обговорення законопроекту про податок на продаж готівкової валюти", - сказала Білан.

Крім того, експерт відзначила, що приплив ПІІ в листопаді збільшився до 0,7 млрд доларів і за 11 місяців 2012 року складе 6 млрд доларів. Банки трохи збільшили свою зовнішню заборгованість, але це було повністю компенсовано погіршенням припливу боргового капіталу в корпоративний сектор і зниженням надходжень за статтею "інший капітал".

"Незважаючи на покращення як поточного, так і фінансового рахунку минулого місяця загальний платіжний баланс залишився негативним. Це, поряд з виплатою 0,9 млрд доларів за кредитами МВФ, призвело до зниження резервів НБУ до 25,4 млрд доларів", - сказала Білан .

За результатами 2012 дефіцит поточного рахунку може досягти рекордних 8% ВВП (14 млрд доларів), перевищивши рівень 2008 року.

"У той же час, в цілому ситуація з платіжним балансом України зараз виглядає краще, ніж у кризовий 2008 рік, завдяки корпоративним кредитами, а також притоку за статтею "інший капітал" (головним чином торговими кредитами)", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!