Думка експерта: Держборг в 2013 році може сягнути 70 мільярдів доларів

Четвер, 27 грудня 2012, 20:47

Зростання загального держборгу на кінець 2013 року можливе до 70 млрд доларів.

Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"Зростання держборгу в листопаді 2012 року було обумовлене збільшенням внутрішніх зобов'язань (+21% з початку року) до 26 млрд доларів в результаті активного розміщення Мінфіном внутрішніх облігацій", - заявила експерт.

За її словами, у листопаді Мінфін розмістив гривневі ОВДП на суму 5,8 млрд гривень, що є другим за обсягом результатом у 2012 році.

Реклама:

"Більшість проданих паперів були довгостроковими, з погашенням через 5-7 років, а розміщення проходили в умовах надзвичайно низької банківської ліквідності, що свідчить про їх неринкову природу", - сказала Білан.

Вона зазначила, що очікується подальше збільшення держборгу в грудні у зв'язку з випуском квазісуверенних єврооблігацій на 550 млн доларів і можливим випуском гарантованих державою внутрішніх облігацій на 14 млрд гривень "Укравтодором".

"Враховуючи обсяг коштів, необхідних для фінансування бюджетного дефіциту в 2013 році, а також очікуване відновлення кредитування від МВФ, прогнозуємо зростання загального держборгу на кінець 2013 року до 70 млрд доларів", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: