Новий японський прем'єр збирається боротися з рецесією

Четвер, 27 грудня 2012, 15:17

Новий прем'єр Японії Сіндзо Абе планує вивести економіку з рецесії.

Парламент Японії 26 грудня офіційно затвердив кандидатуру нового прем'єра, 58-річного Сіндзо Абе, передають "Ведомости".

Абе - сьомий прем'єр за останні шість років, він вже обіймав цю посаду в 2006-2007 роках, а до призначення очолював ліберально-демократичну партію, яка в середині грудня 2012 року здобула перемогу на виборах.

Під час передвиборної кампанії Абе закликав до "необмеженого стимулювання" економіки, щоб домогтися зростання споживчих цін.

Реклама:

Останні 15 років в Японії дефляція, останній раз зростання цін було зафіксоване в 1997 році, коли був підвищений податок із продажів.

Зараз темпи зростання цін близькі до нульових, а економіка впала в рецесію.

Мета Абе - інфляція в 2% і зростання ВВП в 3%.

Ліберально-демократична партія вже створила парламентську коаліцію і затвердила пакет заходів, спрямованих на пом'якшення монетарної політики і створення нових стимулів зростання.

Планується збільшити держвидатки (перед виборами Абе говорив про намір витратити 2,4 трлн доларів), а також відмовитися від держрегулювання в енергетиці, охороні здоров'я та зеленому бізнесі.

Абе також пообіцяв наполягати на більш активній політиці Банку Японії щодо боротьби з дефляцією.

Його основний інструмент - викуп активів, у тому числі державних і корпоративних облігацій, оскільки процентні ставки і так на нулі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: