Думка експерта: Україна - один з лідерів по дефляції в СНД і Європі

Середа, 26 грудня 2012, 12:19 -

В Україні за підсумками 2012 року може бути зафіксована дефляція в розмірі 0,1-0,2%, - одному з максимумів по СНД і Європі.

Про це заявила експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Марія Сальникова.

За її словами, такий показник може бути досягнутий за рахунок зниження цін на продукти харчування у зв'язку зі збільшенням пропозиції вітчизняних товарів, уповільнення економіки та високої бази порівняння.

"Дефляція в країні є, з одного боку, підтвердженням сповільнення світової економіки та зниження цін на товарно-сировинні активи, а, з іншого боку, підтвердженням уповільнення національної економіки і стриманою монетарної політики. З початку поточного року грошова база зменшилася, а грошова маса зросла лише на 6,19% ", - відзначає експерт.

Реклама:

Середній показник інфляції у більшості країн Європи та СНД за 11 місяців поточного року залишив 3,29%.

Відносно невисокі темпи зростання цін пов'язані з уповільненням світової економіки через боргову кризу в єврозоні і зниженням світових товарно-сировинних ринків.

Найвища інфляція за даний період зафіксована в країнах колишнього СРСР, в першу чергу, в республіці Білорусь, де виросли ціни на товари, які регулюються державою, а також в країнах-експортерах сировини - Казахстані і Росії.

У той же час, середні показники інфляції спостерігаються в країнах з консервативною валютної та монетарної політикою - Туркменістан, Азербайджан, Норвегія. Дефляція має місце в таких країнах, як Швеція, Швейцарія і Грузія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: