"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Продовження кризи зменшить кількість спорів про стягнення боргів

Понеділок, 24 грудня 2012, 12:13

У 2012 році категорія найбільш поширених позовів не змінилася: це справи про стягнення заборгованостей, в основному, за участю банків та інших фінансових установ.

Про це заявив старший партнер ЮФ "Ілляшев та Партнери" Роман Марченко.

"Боржники, щоб захистити себе, подають зустрічні позови про визнання недійсними кредитних договорів. І причина такого стану справ одна - фінансово-економічна криза, яка спричинила за собою фінансову неспроможність боржників", - зазначив Марченко.

За словами експерта, наступна дуже поширена категорія справ - це банкрутства. Безумовно, таких справ в країні за рік розглядається тисячі. Ще одна вельми поширена категорія справ - це позови про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень.

Реклама:

"Навіть якщо інспектор розуміє, що його претензії необгрунтованими, керівництво змушує його виконувати план і штрафувати підприємства. Природно, що платники податків змушені постійно звертатися до суду, щоб оскаржити такі рішення", - говорить експерт.

Марченко зазначив, що якщо криза буде тривати і далі, то ситуація буде змінюватися. По-перше, нові великі кредити практично не видаються, а старі поступово погашаються або стягуються. Тому, кількість спорів про стягнення буде поступово зменшуватися. Просто не буде "підживлення" у вигляді нових неоплачуваних кредитів. І так буде продовжуватися до тих пір, поки не почнеться новий виток кредитування.

"До честі нинішньої влади, вона намагається навести порядок із завантаженістю судів. Раніше у нас по багатьом категоріям справ зверталися до суду, вважаючи, що суддя більш розуміючий, ніж чиновник. Тепер порядку стало більше", - відзначає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!