S&P опустило рейтинг Кіпру ще на два ступені

П'ятниця, 21 грудня 2012, 16:12

Міжнародне рейтингове агентство S&P знизило кредитний рейтинг Кіпру ще на два ступені - з "В" до "ССС +", залишивши прогноз по ньому "негативним".

Про це передає "Лента.ру" з посиланням на Agence France-Presse.

На думку фахівців S&P, економічна ситуація на Кіпрі останнім часом погіршилася, як і здатність влади залучити зовнішнє фінансування.

З початку року агентство неодноразово знижувало рейтинг Кіпру. В кінці січня S&P присвоїло країні "сміттєвий" рейтинг, опустивши його на один щабель - з "ВВВ-" до "BB +". У серпні рейтинг був знижений до "ВВ", а в середині жовтня - до "В".

Реклама:

Інші великі рейтингові агентства - Fitch Ratings і Moody's протягом 2012 року також погіршували рейтинг Кіпру, економіка якого тісно пов'язана з головною жертвою боргової кризи в єврозоні - Грецією.

Кіпрська влада звернулися за фінансовою допомогою до Євросоюзу в середині поточного року, а в кінці листопада повідомлялося, що міжнародні кредитори погодилися підтримати Никосию. Параметри можливого кредиту поки невідомо, проте в міністерстві фінансів Кіпру заявляли, що країні потрібна в цілому не менше 17,5 мільярда євро.

Передбачається, що з них 10 мільярдів євро піде на рекапіталізацію кіпрських банків, 6 мільярдів євро - на скорочення держборгу країни, ще близько 1,5 мільярда - до держбюджету.

Кіпр влітку 2012 року також попросив фінансової допомоги у Росії - на п'ять мільярдів євро. Проте на початку грудня міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Кіпру навряд чи буде потрібно кредит від російської сторони, так як його влада вже домовилися про допомогу з ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: