"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Ринку беззаставних кредитів прогнозують зростання

П'ятниця, 21 грудня 2012, 15:40

За підсумками 2012 ринок нецільових беззаставних кредитів готівкою виріс на 7,6%, у 2013 році зростання обсягів по даному виду кредитів очікується в межах 8-10%.

Про це заявив директор з продажу "КредитМаркет" Денис Раковський.

"Обсяги видачі нових нецільових беззаставних кредитів на покупку товарів оцінюються за підсумками 2012 року в 21,2 млрд гривень", - сказав Раковський.

За його словами, якщо розглядати середню величину такої позики у 8 тис гривень, то виданих коштів вистачило на те, щоб прокредитувати приблизно 2,5 млн позичальників. Це означає, що в 2012 році нецільові беззаставні кредити готівкою брав приблизно кожен шостий працюючий українець.

Реклама:

Експерт відзначив, що ринок таких кредитів виявився набагато менш чутливим до зростання вартості ресурсів, ніж іпотечний або автомобільний. Зростання ставок у другому за популярністю сегменті - нецільові кредити без застави, - був відносно скромним.

"Причина такої тенденції в тому, що самі високоризикові види кредитів відбивали в своїх ефективних ставках вартість кредитних ресурсів, але з огляду на те, що ризикова складова в кінцевій ціні таких позик все ж домінує, ефективні ставки могли опускатися навіть тоді, коли фінансові ресурси дорожчали", - поінформував Раковський.

"Перспективи 2013 року для ринку нецільових беззаставних кредитів готівкою можна оцінити як впевнене зростання - до 23-23,5 млрд гривень", - відзначає Раковський.

В цілому зростання обсягу знову виданих споживчих кредитів (крім іпотеки) складе, за оцінками КредитМаркет, 6,5-10% - до 90-93 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: