У Табачника витратили "комп'ютерні" мільйони не за призначенням

Четвер, 20 грудня 2012, 14:55

Рахункова палата виявила нецільове використання коштів держбюджету, виділених у 2010-2012 роках Міносвіти на інформатизацію, комп'ютеризацію та матеріально-технічне оснащення шкіл.

Про це йдеться в повідомленні Рахункової палати, опублікованому на сайті відомства.

Згідно з повідомленням, аудит показав відсутність належної координації в роботі міністерства і підлеглого йому Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, які повинні забезпечувати виконання національних та бюджетних програм з інформатизації.

"Несвоєчасне узгодження проектів з розробки та впровадження комп'ютерних навчальних програм призвело до того, що 5 млн гривень, передбачених на створення 17 програмних засобів навчання для учнів 10-11 класів, використані на інші цілі", - зазначили у Рахунковій палаті.

Реклама:

Як повідомляється, в 2010 році міністерство не закупило 600 комп'ютерних комплексів, а на придбання такої кількості техніки в 2011 році було потрібно вже в 1,5 рази більше, тобто з держбюджету додатково було витрачено 15,1 млн гривень.

"У 2011 році при закупівлі навчальних комп'ютерних комплексів не дотримані запланованих параметрів їх комплектації (7 машин для учнів при нормативі наповнюваності класів до 30 чоловік), що призвело до неефективного і неекономного видатках державного бюджету в сумі 1,3 млн гривень", - йдеться у повідомленні.

Рішення міністерства з придбання мобільних комп'ютерних комплексів для шкіл-інтернатів та спеціальних шкіл не ґрунтувалися на реальних потребах цих установ і навчальних планах. А відсутність у придбаній техніці спеціальних навчальних і корекційних програм саме для дітей з особливими потребами нівелювало навчальну функцію цих комп'ютерів.

В результаті частина техніки загальною вартістю 2,1 млн гривень в навчальному процесі не використовується, відзначили в Рахунковій палаті.

"Високий показник забезпеченості шкіл комп'ютерною технікою не відображає реального стану речей, оскільки 12% комп'ютерів несправні, більше 44% придбані більше 5 років тому, є морально і технічно застарілими. При цьому міністерством не запропоновано механізм списання техніки", - заявляють у відомстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!