"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк підвищив прогноз зростання економіки Китаю

Четвер, 20 грудня 2012, 10:33

Світовий банк підвищив прогноз зростання китайської економіки в 2013 році до 8,4%, оцінивши успішність стимулюючих заходів, вжитих владою.

Основним чинником прискорення зростання і в Китаї, і в інших економіках Південно-Східної Азії стало збільшення внутрішнього попиту, підтриманого держінвестиціями, пише "Комерсант-Україна".

Згідно із оновленим прогнозом Світового банку (СБ), зростання економіки КНР в 2012 році становитиме 7,9%, а в 2013 прискориться до 8,4%.

У жовтні СБ оцінював перспективи Китаю менш оптимістично, очікуючи 7,7% зростання ВВП в цьому і 8,1% - в 2013 році.

Реклама:

Тоді експерти банку відзначали не тільки падіння кількості замовлень з-за кордону, але і слабкий інвестиційний попит.

Тим часом у листопаді промвиробництво КНР наростило темпи зростання до 10,1% у річному вираженні (самого високого рівня за рік), а індекси ділової активності стали сигналізувати про поліпшення ситуації в економіці.

Сприяли цьому заходи щодо стимулювання внутрішнього попиту.

У доповіді відзначаються "значний" ефект вливання держвидатків в економіку і більш швидка, ніж передбачалося раніше, реалізація інфраструктурних проектів (новий інвестплан на 158 млрд доларів був затверджений у вересні).

На регіон припадає близько 40% зростання світового ВВП, що, в свою чергу, "дозволить до 2014 року скоротити частку населення регіону, що живе на менш, ніж 2 долари в день, з 29% до 23%".

Прискорення китайської економіки - позитивний сигнал для всього світу, включаючи Україну.

"Таке пожвавлення як мінімум дозволить наростити обсяг експорту металургійної продукції, що повинно знизити тиск на курс гривні", - відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: