Фінансові проблеми США загрожують світовій економіці - Fitch

Середа, 19 грудня 2012, 16:34

Боргова криза в єврозоні та загроза "фіскального обриву" в США чинять негативний вплив на кредитоспроможність суверенних емітентів.

Про це йдеться в огляді міжнародного агентства Fitch, передає "ЛігаБізнесІнформ".

Відповідно до огляду, ринки, що розвиваються більш гнучкі, але залежні від розвинених країн. Це, а також їх внутрішні проблеми обмежують імпульс до підвищення рейтингів.

"Негативний" прогноз по рейтингах мають 7 з 10 "локомотивів" світової економіки мають, у тому числі три країни з найвищою оцінкою AAA - США, Великобританія і Франція. Це свідчить про проблеми з кредитоспроможністю у цих держав.

Реклама:

Експерти Fitch відзначають, що боргова криза в єврозоні увійшла у стадію відносного спокою завдяки оголошеному у вересні ЄЦБ запуску програми викупу держоблігацій.

"Ця ініціатива глави ЄЦБ Маріо Драгі ефективно скоротила короткострокові ризики ліквідності для європейських країн", - вважають в Fitch.

Однак, незважаючи на певний прогрес, перед європейськими політиками і раніше стоять суттєві проблеми, як в плані збільшення бюджетної інтеграції, так і в плані подолання залежності між боргами держав і їх банків.

Fitch позитивно оцінює допомогу, що надається Греції європейськими країнами в скороченні її боргового навантаження, оскільки це говорить про їхнє бажання запобігти вихід Греції з єврозони.

Ситуацію погіршує можливість "бюджетного обриву" в США, який останнім часом став загрозою єврозони.

"Обрив" негативно позначиться на темпах глобального економічного зростання, впевнені в Fitch. Тим не менш, основний сценарій агентство припускає, що американські політики зможуть досягти компромісу і запобігти автоматичному секвестру бюджету і скасування податкових пільг на загальну суму 600 млрд доларів.

Якщо переговори по "бюджетному обриву" і підвищенню держборгу США затягнуться до 2013 року і це зробить негативний вплив на економіку і фінансову стабільність, Fitch може переглянути рейтинги США у бік пониження.

Серед інших ризиків для світової економіки аналітики агентства відзначають економічний спад в єврозоні та Японії, а також ослаблення темпів зростання в Бразилії та Індії в третьому кварталі 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: