Нацбанк і податкова взялися за фондовий ринок

Вівторок, 18 грудня 2012, 12:10

Стагнуючим фондовим ринком зацікавилася влада.

За останні півроку Нацбанк і Державна податкова служба за підтримки парламенту почали брати під контроль як інфраструктуру ринку, так і фінансові потоки, пише "Комерсант-Україна".

Український фондовий ринок переживає депресію вже другий рік поспіль - за цей період через відтік коштів інвесторів індекс UX упав на 63%.

Влада вирішила скористатися слабкістю ринку і кардинально змінити його основні правила.

Реклама:

Прийнятий парламентом 6 липня новий закон "Про депозитарну систему" дозволив НБУ встановити контроль над інфраструктурою фондового ринку.

Цю ідею вже кілька років просував народний депутат від Партії регіонів Ігор Прасолов, однак реалізувати її на практиці вдалося лише після того, як він очолив раду НБУ.

Створюваний розрахунковий центр (РЦ) буде монопольно здійснювати розрахунки за всіма угодами з цінними паперами в Україні.

Держава в особі НБУ буде володіти 75% статутного капіталу центру (становитиме мінімум 100 млн гривень), і тільки через п'ять років регулятор може зменшити частку до 25% +1 акції.

Держава не обмежилася встановленням контролю над інфраструктурою, вирішивши збільшити податковий прес на ринок.

Адже незважаючи на мізерні обороти публічного ринку (щоденний обсяг угод з "блакитними фішками" на "Українській біржі" в грудні становив 2-12 млн гривень), річний оборот цінних паперів у країні перевищує 2 трлн гривень.

Податкова 9 серпня роз'яснила регіональним підрозділам, що платники податку на прибуток починаючи з I півріччя враховують у звітності лише 25% негативного результату від операцій з цінними паперами та деривативами у попередні звітні періоди.

Це викликало хвилю перевірок і донарахувань, оскільки податківці відносили до збитків витрати на купівлю цінних паперів.

Для встановлення повного контролю над фондовим ринком державі не вистачає тільки власного організатора торгів.

Ігор Прасолов стверджує, що НБУ не буде купувати або створювати фондову біржу.

Втім, голова НБУ Сергій Арбузов не виключає залучення фондової біржі для реалізації проекту із запуску товарних ф'ючерсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: