Клименко візьметься за великий бізнес

Понеділок, 17 грудня 2012, 19:45

ДПС буде виявляти ухилення від оподаткування при операціях між пов'язаними структурами за допомогою наукового Центру моніторингу товарних ринків.

Про це заявив глава ДПСУ Олександр Клименко, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, Центр буде займатися аналізом товарних операцій, як на внутрішньому ринку, так і при експорті та імпорті товарів через третіх осіб.

За даними вантажних митних декларацій, які проаналізували фахівці ДПСУ, в 2012 році за прямими контрактами було експортовано менше половини товарів, а 54% експорту йшло через третіх, часто пов'язаних осіб.

Реклама:

"Через офшорні юрисдикції проводиться 9,5% таких операцій. Загальний обсяг експорту за непрямими контрактами в 2012 році склав близько 260 млрд гривень", - йдеться у повідомленні.

Фахівці Центру для визначення звичайних цін при торгових операціях аналізують широкий спектр даних органів статистики, профільних видань, митних баз України та країн-партнерів, рішення українських та іноземних судових інстанцій, пояснив Клименко.

"Ми маємо в своєму розпорядженні штатом висококваліфікованих фахівців і потужними аналітичними інструментами, завдяки чому можемо бачити як на долоні, коли задекларовані підприємством договірні ціни не відповідають реальним сумам, отриманим за експортними контрактами", - підкреслив голова ДПСУ.

Він нагадав, що з 1 січня 2013 року набирає чинності ст. 39 Податкового кодексу про методи визначення і порядку застосування звичайної ціни. Відповідно до неї представники бізнесу зможуть укласти договір з податковою службою про ціноутворення для оподаткування.

"Це дозволить запобігти виникненню непорозумінь між платником податків та органами ДПСУ в частині визначення методів і порядку застосування звичайної ціни на товари, роботи і послуги", - відзначають в ДПСУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: