"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Великобританія планує перейти на пластикові банкноти

Понеділок, 17 грудня 2012, 15:12

У Великобританії пластикові банкноти можуть замінити паперові гроші, які використовуються в королівстві останні 300 років.

Про це передає "ЛігаБізнесІнформ" з посиланням на The Daily Mail.

Як повідомляється, протягом трьох років в обіг можуть бути введені нові банкноти, які буде важче підробити, які не бояться води і значно повільніше стають непридатними.

"Банк Англії розмістив тендер на 1 млрд фунтів стерлінгів на друк таких банкнот з 2015 року. Переможець торгів повинен буде зуміти перенести зображення існуючих купюр на пластик", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Вперше пластикові купюри з'явилися в Австралії в 1988 році - таке рішення було прийнято для боротьби з підробками. Покарання виявилося ефективним, число фальшивок різко скоротилося.

У світі є й інші країни, що мають в обігу пластикові гроші - це Нова Зеландія, Румунія, Папуа-Нова Гвінея, Мексика та В'єтнам. У 1999 році в Північній Ірландії в честь міленіуму була випущена пластикова банкнота в п'ять фунтів стерлінгів.

Пластикові купюри значно довговічніші своїх паперових аналогів - наприклад, австралійська банкнота в п'ять доларів перебуває в обігу близько 40 місяців, тоді як британські п'ять фунтів стерлінгів з паперу - тільки півроку.

"Полімерні банкноти володіють і іншими достоїнствами - зокрема, вони значно більш гігієнічні, їх зручніше використовувати в автоматах, так як купюри не мнуться, а також здатні пережити навіть прання в пральній машині, якщо їх забули вийняти з кишені. Гроші з пластика переважніше і з точки зору екології, так як вимагають менше ресурсів для виробництва і можуть бути відправлені на переробку", - пише видання.

Існують, однак, і негативні фактори - випуск таких грошей буде коштувати дорожче, а також буде потрібно адаптувати під них існуючі банкомати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: