Швейцарія дозволить банкам вимагати з клієнтів сплати податків

Неділя, 16 грудня 2012, 10:48

Фінансовим організаціям в Швейцарії дозволять просити у клієнтів підписувати документ про виконання податкових вимог.

Про це повідомляється в прес-релізі Федеральної ради країни, передає "Лента.ру".

При цьому в повідомленні наголошується, що підписання документа про виконання податкових вимог не буде для клієнта обов'язковим на законодавчому рівні. Раніше в швейцарських ЗМІ повідомлялося, що багато банків вже вимагають підписання такого документа, хоча відповідні закони поки відсутні.

Ще однією новою мірою стане прирівнювання серйозних податкових злочинів до відмивання коштів. Міністерству фінансів доручено розробити відповідний законопроект до початку 2013 року.

Реклама:

Крім того, документ зобов'яже банки докладати більше зусиль для визначення легальності коштів клієнтів. Зокрема, фінорганізації будуть зобов'язані повідомляти владі про клієнтів, які, як підозрюють менеджери банку, намагаються легалізувати кошти.

Ліві політики в Швейцарії вимагали зобов'язати банківських клієнтів звітувати про податки, але в уряді вирішили, що така міра буде важкоздійсненною.

"Берн піддається різкій критиці з боку європейських країн за небажання розкривати дані банківських клієнтів. Щвейцарія знаменита суворим дотриманням законів в області банківської таємниці, чим користуються податкові ухильники з усього світу. Американські та німецькі податківці роблять найбільші зусилля до розкриття даних про своїх ухильників", - йдеться в повідомленні.

На початку грудня цього року Берн і Вашингтон підписали договір, згідно з яким на швейцарські банки поширюється дія американського податку про закони FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Згідно з угодою, фінорганізації будуть надавати США дані про рахунки, відкриті американцями.

Берлін планує підписати з Берном угоду, згідно з яким Швейцарія буде обкладати активи вкладників податками і спрямовувати кошти у ФРН. В кінці листопада німецький парламент відхилив угоду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: