Банкіри заговорили "валютною статистикою" Арбузова

П'ятниця, 14 грудня 2012, 13:59

Банкіри зазначають, що за останній місяць сума купленої в банках валюти зрівнялася з сумою проданої.

Про це передає "ZN.UA".

"Ми помітили, що люди почали масово здавати долари і менше їх купувати. Це очевидна тенденція, пішов перелом в іншу сторону. Ми підрахували, що конкретно в нашому банку люди менше орієнтовно на 30% купують долари, ніж це було раніше", - розповіла заступник голови правління "Ерсте Банку" Світлана Черкай.

Однак, за її словами, подібна тенденція спостерігається і з депозитами - відбувається перетікання валютних депозитів у гривневі.

Реклама:

"Що стосується депозитів, то близько 50% люди вкладають у гривні та 50% - в іноземній валюті, тоді як у жовтні близько 70% депозитів були в іноземній валюті. Тобто відбувається перетікання валютних вкладів у гривневі", - пояснила банкір.

Підтверджує цю тенденцію голова правління Банку "Фінанси і кредит" Володимир Хливнюк, додаючи, що одночасно населення активно здає іноземну валюту в банківський сектор.

"За останній місяць у нас сума купленої валюти дорівнює сумі проданої. Ситуація три місяці тому була кардинально інша - ми продавали валюти втричі більше, ніж купували", - зазначив фінансист.

Нагадаємо, що за повідомленням Національного банку, населення за останні три місяці здало інвалюти вдвічі більше, ніж до цього.

Як писала "Економічна правда", для того, щоб показати "гарну статистику" НБУ скарбники комерційних банків отримали "дзвінки щастя" з будівлі на вулиці Інститутській. Чиновники НБУ буквально наказали їм продати частину наявних доларів з власних кас, видавши це за активність населення. Крім того, активно використовувався ще один інструмент впливу - так звані індивідуальні постанови по окремих банках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!