РФ пропонує ЄС новий договір по газопроводах в обхід України

П'ятниця, 14 грудня 2012, 10:37

Росія пропонує Європейському союзу виключити газопроводи в обхід України - "Північний потік" і "Південний" потоки - із зони дії норм Третього енергетичного пакета.

Про це повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак в Москві, передає "УНІАН".

"На наш погляд, ця проблема може бути вирішена шляхом підписання наднаціональної угоди між Росією і ЄС про так звані транскордонні проекти", - сказав Новак.

За його словами, така угода направлена в Єврокомісію на початку року, але поки відповіді не було.

Реклама:

"Ми розраховуємо, що цей документ розглядається, і він має стати основним для вирішення питань, пов'язаних з винятками норм Третього енергопакету з реалізації таких великих інфраструктурних проектів, як "Південний потік" і "Північний потік", - сказав він.

За словами Новака, Росія передасть свої модифіковані пропозиції з цього питання під час проведення саміту в Брюсселі 21 грудня за участю президента РФ.

Він уточнив, що в новій угоді РФ пропонує не поширювати норми Третього енергопакету також на відводи "Північного потоку" - газопроводи OPAL і NEL.

Міністр енергетики РФ підкреслив, що зміни європейського законодавства, які знайшли відображення в третьому енергопакеті, не враховують міжурядових угод і правових механізмів між постачальниками енергоресурсів та їх споживачами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: