Росія і Китай представили в ООН план контролю над інтернетом

Четвер, 13 грудня 2012, 15:04

Коаліція восьми країн, включаючи Росію та Китай, подала в Міжнародний союз електрозв'язку при ООН пакет пропозицій щодо посилення контролю над інтернетом.

Про це ініціатори поправок до чинного механізму оголосили на конференції World Conference on International Communications (WCIT) в Дубаї, передає "Газета.Ru" з посиланням на Bloomberg.

Згідно із їх ініціативи, уряди країн можуть отримати право регулювати доступ до сайтів, привласнювати, вилучати та розподіляти IP-адреси і доменні імена.

Видання нагадує, що з 1988 року контроль за розподілом доменних імен і IP-адрес здійснює міжнародна некомерційна організація ICANN (Internet Corporation for Assigned Names), яка створювалася за участю уряду США.

Реклама:

Якщо пропозиція Росії та Китаю буде прийнята, то ICANN позбудеться повноважень з регулювання мережі.

"Держави-учасники повинні мати суверенне право на розробку і здійснення держполітики, в тому числі міжнародної, з питань управління інтернетом і регулювання національного сегменту інтернету", - цитував раніше текст документа портал WCITLeaks.

За оцінками Google, в 42 країнах світу вже діє цензура матеріалів в мережі, за останні два роки уряди прийняли 19 нових законів, що обмежують свободу слова в інтернеті.

Створити систему, яка змогла б контролювати інтернет в масштабах планети, неможливо, говорить виконавчий директор Google Гвинт Серф, згадуючи, що в 2003 році на Internet Governance Forum урядові делегації також пропонували зробити інтернет контрольованою системою.

"Але в підсумку вони категорично відмовилися повірити в те, що можливо створити систему такого масштабу", - говорить Серф.

Контроль над інтернетом потрібен тільки країнам з авторитарним режимом, впевнений Серф.

"Якщо ви авторитарна країна, то інтернет для вас представляє загрозу. Це найбільш сильний двигун демократії, який був коли-небудь винайдений", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: