Лише 15 країн-членів СОТ погодилися переглянути мита з Україною

Четвер, 13 грудня 2012, 09:06

Вчора закінчився тримісячний термін подачі заявок на консультації в рамках перегляду Україною умов свого членства в СОТ.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело.

"Заявку на зміну митних ставок по 371 товарній позиції Київ подав до органів СОТ 14 вересня. У наступні місяці багато країн піддавали різкій критиці ініціативу України, закликаючи відкликати заявку. Але Україна відмовилася це зробити, акцентуючи увагу на її законності", - пише видання.

Як відзначає джерело, близьке до Мінекономрозвитку, заявки на консультації з Україною подали 15 членів організації. Крім ЄС і США, які публічно критикували ініціативу України, про бажання вступити в переговори заявили Аргентина, Бразилія, Гондурас, Єгипет, Індія, Канада, Китай, Норвегія, Парагвай, Шрі-Ланка, Еквадор, Південна Корея, Японія.

Реклама:

"Тепер Мінекономрозвитку вишле представникам цих країн більш детальну заявку. У ній, крім переліку товарних позицій, якими зацікавилися ці країни, будуть вказані бажані розміри мит, обгрунтування необхідності змін і пропоновані Україною компенсаційні заходи", - йдеться в повідомленні.

Незважаючи на те, що розпочати переговори вирішили лише 15 членів СОТ, серед інших учасників організації немає жодного прихильника Києва. З 158 членів 157 сформували "єдину позицію стурбованості намірами України переглянути мита", заявив 11 грудня посол США Майкл Пунке після засідання Генеральної ради СОТ, зазначає видання.

"Кожна країна, що виявила бажання розпочати консультації з Україною, повинна вказати перелік товарних позицій, за якими планує вести переговори", - йдеться у статті.

Президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов, який бере участь у підготовці української заявки на перегляд умов членства, зазначає, що така реакція світової спільноти була очікуваною.

За словами партнера юрфірми AstapovLawyers Олега Мальського, норми СОТ не обмежують терміни другого раунду переговорів, у ході якого країни обговорюють перегляд за конкретним товарним позиціям.

"У разі якщо переговори затягнуться, а це, враховуючи обсяг нашої заявки, дуже ймовірно, секретаріат СОТ має право втрутитися, фактично переклавши переговори з двосторонніх в багатосторонні", - пояснив юрист. Враховуючи одностайне неприйняття членами СОТ української заявки, таке втручання не буде на руку українським перемовникам, уточнив Мальський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: