Думка експерта: З Нового року купівля нерухомості стане ризикованою

Середа, 12 грудня 2012, 14:56

Перевірити історію об'єкта нерухомості, можна в Реєстрі прав власності і в БТІ, але вже з початку наступного року, покупець залишиться один на один з новим абсолютно "чистим" реєстром.

Про це заявила нотаріус Київського нотаріального округу, юрист Людмила Голій.

За її словами, з 1 січня наступного року набуває чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно".

"Договори будуть укладатися на підставі документа, що підтверджує право власності на житло. Перевірити, чи насправді продавець квартири-її власник або він просто знайшов на вулиці потрібний документ, буде дуже непросто", - попереджає юрист.

Реклама:

Як зазначає нотаріус, сьогодні, більшість нормативно-правових актів у даній сфері, суперечать один одному. Це дає грунт для двоякого трактування законодавства та його застосування. При цьому нотаріусам надано статус спеціального суб'єкта реєстрації при вчиненні нотаріальної дії і користувача, що здійснює пошук відомостей про зареєстровані права, та їх обтяжень у Державному реєстрі прав.

"Враховуючи, що реєстр на сьогоднішній день "порожній", виникає питання, звідки черпати інформацію про зареєстровані права власності? Нотаріусів ставлять в такі умови, що при проведенні реєстрації ми ризикуємо опинитися притягненими до відповідальності за порушення законодавства", - сказала Голій.

Також, нещодавно уряд вніс деякі зміни до постанови "Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно", відзначає юрист.

За словами Голій, новий порядок реєстрації прав власності на нерухомість полегшив процедуру для продавця, але зробив її менш безпечною для покупця.

"Купуючи квартиру, людина повинна якимись обхідними шляхами дізнаватися, чи було там зроблене перепланування, чи відповідає житло технічним нормам і так далі. Співробітники БТІ не мають права надавати покупцю технічну документацію, а продавець начебто, і не зобов'язаний. Достовірну інформацію про технічну інвентаризації квартири людина отримає тільки після реєстрації свого права власності. В принципі, він купує кота в мішку", - резюмує нотаріус.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: