"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Януковича планують зменшити дотації регіонам

Субота, 1 грудня 2012, 12:08

Реформа місцевого самоврядування покликана повернути повноцінне самоврядування на рівні районів і областей і знизити кількість дотаційних регіонів.

Про це заявила радник президента України, секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук, передає ZN.UA.

Ставнійчук повідомила, що реформою пропонується надати право обласним, районним радам формувати власні виконавчі органи, самостійно розробляти і виконувати перспективні, а не тільки щорічні програми соціально-економічного, культурного розвитку та районні і обласні бюджети.

"У разі здійснення такого перерозподілу повноважень можна очікувати формування дієздатного самоврядування на рівні регіону, району та зменшення кількості глибоко дотаційних територіальних громад", - говорить радник президента.

Реклама:

На сьогоднішній день, зазначила Ставнійчук, більшість територіальних громад в сільських територіях не здатні виконувати власні повноваження. Дотаційність 5419 місцевих бюджетів становить понад 70%, 483 територіальні громади на 90% утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

За її словами, якщо становище не зміниться, "через п'ять років ми будемо мати ситуацію, коли держбюджет на 70% буде фінансувати вирішення місцевих проблем".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: