"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Арбузова кажуть, що цінова стабільність збереглася

Четвер, 8 листопада 2012, 19:49

Цінова динаміка у жовтні 2012 року свідчить про збереження цінової стабільності в Україні.

Про це заявив директор Генерального економічного департаменту Олександр Петрик, повідомляється на офіційному сайті відомства.

"Аналіз інфляції за жовтень цього року свідчить про продовження збереження цінової динаміки, яке можна визначити як цінову стабільність", – сказав Петрик.

Так, за даними Держстату споживчі ціни у жовтні 2012 року порівняно з попереднім місяцем і відповідним місяцем минулого року не змінилися.

Реклама:

"У річному вимірі індекс споживчих цін залишається на нульовому рівні вже третій місяць поспіль, а показники місячної інфляції перебувають на близькому до нуля рівні вже понад рік", - повідомив економіст.

За словами Петрика, вагомим чинником такої динаміки у жовтні є зменшення на 0,2% цін на продовольчі товари, адже їх питома вага перевищує 50% у загальному споживчому кошику і має вирішальний вплив на рівень цін.

"Таким чином, висока пропозиція продовольчих товарів стала основним фактором утримання інфляції на низькому рівні, - поінформував чиновник.

Крім того, Петрик зазначив, що на рівень цін у жовтні також вплинуло незначне зростання (на 0,1%) цін на комунальні послуги.

Крім того, у зв’язку зі збільшенням в III кварталі вартості нафти у жовтні на 0,9% зросли ціни на паливо.

"Завдяки стабільності курсу та низькому рівневі цін, зокрема низькій інфляції в країнах – основних торговельних партнерах, базова інфляція зросла у жовтні лише на 0,1%. Значною мірою така динаміка продовжує обумовлюватись як ефектами від зменшення цін на сирі продукти харчування, так і зниженням імпортованої інфляції", - говориться у повідомленні.

"У поточному році на цінову динаміку в нашій країні значно впливають ціни на світових ринках, оскільки Україна має відкриту економіку і, як наслідок, є залежною від них", - резюмував директор департаменту.

Підсумовуючи, Петрик зазначив, що стагнація та відповідне зниження цін в єврозоні безпосередньо впливають на ціноутворення в Україні.

"Зокрема, зниження цін на світових ринках промислових та сировинних товарів продовжує чинити тиск на ціни виробників: у жовтні вони знизилися на 1,5%, а в річному вимірі їх зростання уповільнилося до 0,6%", - сказав економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: