Виноробам можуть знизити вартість ліцензії на оптову торгівлю

Середа, 7 листопада 2012, 08:40

У Мінагропроді запропонували замінити систему розрахунку щорічної плати за ліцензію на оптову торгівлю вином.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Замість фіксованого збору в 500 тис гривень міністерство пропонує виробникам платити по 0,15 гривень за кожен літр вина - але не більше 500 тис гривень. Відповідний законопроект вже пройшов узгодження Держпідприємництва", - пише видання.

Також, у міністерстві вважають, що однакова плата для всіх виробників призводить до нерівних умов конкуренції та монополізації ринку.

Реклама:

Так, за дев'ять місяці 2012 року ринкова частка десяти найбільших торговельних марок, за даними лідера ринку Inkerman International, зросла з 58,5% до 67,9%, хоча сам ринок впав на 29%.

"Крім того, чинне законодавство робить також неможливим виробництво унікальних місцевих вин", - йдеться в статті.

Зараз ліцензії на право оптової торгівлі оплачують 80 підприємств, хоча всього виробників виноматеріалів в Україні, за оцінками виноробної корпорації Укрвинпром, - порядка 500.

За даними Мінагропроду, такі підприємства за останні три роки справили 18,3 млн дал виноматеріалів - рівно стільки ж, скільки і підприємства з ліцензією на оптову продаж, з них 15,2 млн дал - підприємства, що випускали власне вино до введення плати за ліцензію.

Як пише видання, саме ці виробники тепер знову отримають ліцензію і займуться торгівлею власним продуктом.

"Через зростання кількості ліцензіатів відомство розраховує і на збільшення надходжень до бюджету - на 4-9 млн гривень, до 44,5 млн гривень", - йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: