G-20 заявляє про підвищені ризики для світової економіки

Вівторок, 6 листопада 2012, 10:51

Країни "Групи двадцяти" (G20) заявляють про невисокий рівень зростання світової економіки і наявність підвищених ризиків.

Про це йдеться в проекті комюніке за підсумками зустрічі міністрів фінансів і глав центральних банків G20, що проходить в Мехіко, передає агентство "Прайм".

В документі підкреслюється, що G20 просить США уникнути різкого скорочення витрат і підвищення податків, що могло б негативно відбитися на всій світовій економіці, для якої істотну небезпеку представляють також бюджетні проблеми Японії і уповільнення зростання на ряді ринків, що розвиваються.

Як пояснив міністр фінансів Мексики Хосе Антоніо Меаде, в умовах відсутності угоди між урядом і конгресом США відбудеться автоматичне й одномоментне скорочення держвитрат, які оцінюються в розмірі до 4-5 процентних пунктів від ВВП країни.

Реклама:

Воно набуде чинності з січня 2013 року.

Якщо ж угода буде досягнута, то зменшення витрат США буде поступовим.

За словами мексиканського міністра, США підуть на коригування у податковій сфері незалежно від того, хто переможе на майбутніх президентських виборах в цій країні, проте необхідно зробити так, щоб це не поставило під удар світову економіку.

G20 також побоюється, що виконання членами організації планів щодо скорочення в два рази держборгу до кінця 2013 року в нинішніх непростих економічних умовах може негативно вплинути на стан світової економіки.

Як наголошується в документі, така домовленість була досягнута за підсумками саміту G20 у Торонто у 2010 році, коли світова економічна система виявляла ознаки відновлення після кризи.

Однак зараз економічне зростання серйозно сповільнилося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: